Fotóalbumok
Elérhetőségeink

Holdfény Utcai Óvoda
Intézményvezető:

Maksainé Gecse Erika
Telefonszám:
20/391-6984
23/423-014
23/423-238
E-mail címe:

igazgato@holdfenyovi.hu
titkar@holdfenyovi.hu

holdfenyovi@holdfenyovi.t-online.hu
holdfeny.maksaine@holdfenyovi.t-online.hu
holdfeny.titkar@holdfenyovi.t-online.hu

Térkép

2040 Budaörs Holdfény utca 31 nagyobb térképen való megjelenítése

PostHeaderIcon Óvodapszichológus

Hevesi Judit vagyok, az óvoda pszichológusa.

Óvodapszichológusként az óvodába járó kisgyermekek segítése és felmerülő nehézségek közös megoldása a feladatom. Mindez a szülők és az óvodapedagógusok közötti szoros együttműködéssel hozhat eredményt. Munkámat a rendszerszemléletű megközelítés jellemzi, mely a kisgyermek a családi és az óvodai rendszerben elfoglalt helyét, kapcsolatait és a társas közeg hatását helyezi fókuszba. A gyermek viselkedését az ezekben a közösségekben ért hatások formálják. A megélt belső feszültségek változatos tünetek formájában jelentkezhetnek.

Gyakori téma a beilleszkedés, a felnőtthöz és társakhoz való kapcsolódás kérdése mellett az étkezés, a szobatisztaság témája. Az óvodás gyermekre jellemzőek életkori sajátosságaiból a különböző félelmek (szörnyektől, szellemektől, szerepléstől, tűtől stb.), melyeken többnyire a türelmes, biztonságot nyújtani tudó felnőtt hozzáállás átsegíti. Érdemes átbeszélni a tünetek erősségét, tartósságát és kontextusát, ha félelme szorongásba fordul. A gyermekek igen eltérő módon reagálnak az őket érő környezeti hatásokra, ingerekre.

A család életében bekövetkező változások, mint testvér születése, költözködés, válás, veszteség esetén is szülői konzultáció keretében tudunk közösen gondolkodni annak érdekében, hogy hogyan tudjuk megkönnyíteni ezeket a normatív kríziseket.

Együtt tudjuk keresni a megoldást a nehézségekre, a viselkedési problémák kezelésére.  Közös cél a kisgyermek személyére szabott, egyéni fejlődésének, fejlesztésének és pszichés jóllétének elősegítése.

Fő módszerem a csoportmegfigyelés, mely irányulhat az egész csoport működésére vagy az egyes gyermek működésére. Az információ gyűjtése megfigyelő szerepben történik és a tapasztalatokat konzultáció alkalmával osztom meg a szülőkkel és az óvodapedagógusokkal.

A terápiás folyamat nem tartozik az óvodapszichológus feladatkörei közé, ezekben az esetekben a tovább irányításban tudok segíteni a diagnosztikus ellátórendszer felé.

Budaörs 4 óvodájában végzem a munkámat. A személyes vagy online szülői konzultációs időpontok egyeztetésére a leggördülékenyebben telefonon van lehetőség.

Az óvodában „Pszichológia gyermekekről, szülőknek” faliújságban a gyermeknevelés témájában folyamatosan frissülő cikkek, ötletek találhatóak. A Budaörsi Óvodák 10 facebook csoport, ahol hasznos írásokat is megosztunk.

Időpontot a 30-4748-470 –es telefonszámon egyeztethetünk.

Budaörs, 2023.szeptember 01.

 

Hevesi Judit

tanácsadó szakpszichológus

 

Letölthető dokumentumok:

Beszoktatás az óvodába

Könyvajánló I

Könyvajánló II

 

Válasz létrehozása