Fotóalbumok
Elérhetőségeink

Holdfény Utcai Óvoda
Intézményvezető:

Maksainé Gecse Erika
Telefonszám:
20/391-6984
23/423-014
23/423-238
E-mail címe:
holdfenyovi@holdfenyovi.t-online.hu
holdfeny.maksaine@holdfenyovi.t-online.hu
holdfeny.titkar@holdfenyovi.t-online.hu

Térkép

2040 Budaörs Holdfény utca 31 nagyobb térképen való megjelenítése

Bejegyzések ‘Hírek’ kategóriában

PostHeaderIcon 2021. novemberi programok

NOVEMBERI PROGRAMJAINK

november 03. (szerda) – 8.30-tól karácsonyi fotózás a Holdacska és a Csillag csoportos gyermekek részére

november 04. (csütörtök) – 8.30-tól karácsonyi fotózás a Felhőcske és a Napocska csoportos gyermekek részére

november 10. (szerda) – 9.30-tól a Fabatka Bábszínház előadása

november 12. (péntek) – Nevelés nélküli munkanap

PostHeaderIcon ÁLLÁSHIRDETÉS

A Holdfény Utcai Óvoda a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet karbantartó munkakör betöltésére.

A részletek az alábbi linken érhetők el:

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=ia3i5olbc3

 

PostHeaderIcon FOGADÓÓRA 2021-2022-es nevelési év I. félév

Kedves Szülők!

A 2021-2022 nevelési év első félévében a következő időpontokban lesznek csoportjaink fogadóórái:

 • 2021. október 18-a és december 13-a (hétfői napok) 15:00-17:00 óráig a Holdacska csoport óvodapedagógusai,

 • 2021. október 19-e és december 14-e (keddi napok) 15:00-17:00 óráig a Csillag csoport óvodapedagógusai,

 • 2021. október 20-a és december 15-e (szerdai napok) 15:00-17:00 óráig a Felhőcske csoport óvodapedagógusai,

 • 2021. október 21-e és december 16-a (csütörtöki napok) 15:00-17:00 óráig a Napocska csoport óvodapedagógusai.

Indokolt esetben előzetes időpont-egyeztetés után a fenti időpontokon kívül is kérhetnek fogadóórát.

Budaörs, 2021.10.11.

Maksainé Gecse Erika intézményvezető

PostHeaderIcon INTÉZMÉNYI PROTOKOLL – 2021.11.08-tól

A Holdfény Utcai Óvoda intézményi protokollja a 2021-22-es nevelési évre a járványügyi készenlét idején2021.11.08-tól Intézményi protokoll

PostHeaderIcon Segítség a beszoktatáshoz

Tisztelt Szülők!

Szeretnék egy kis segítséget nyújtani a Családjuk életében bekövetkező nagy változáshoz, az óvoda kezdéséhez. Gyereknek és szülőnek fontos ráhangolódni erre a szükségszerű kihívásra, a közösségbe kerülésre.

Azoknál a családoknál, ahol a kisgyermek nem járt bölcsődébe, az óvodai beszoktatással kezdődik a kötődés kialakítása az óvodapedagógussal és az új hellyel, környezettel. Találnia kell egy olyan felnőttet, akihez szívesen fordul, akibe kapaszkodni tud. Eddig az édesanyja, édesapja jelentette a biztonságot adó viszonyítási pontot a gyerek számára, most pedig meg kell tapasztalnia az önállóságot.

Ha a gyermekünk már az óvoda előtt is gyakran megfordult gyerekközösségekben, akkor könnyebb helyzetben van, mert már megtapasztalta, hogy milyen egy közösségben lenni távol anyától és apától. Az óvodai felnőttek és az új tárgyi környezet számukra is alkalmazkodást, „beszokást” kíván.

                                 

Mit tehetünk a kezdés előtt?

A gyerekek érzékenyek a szüleik szavai mögött meghúzódó gondolatokra, érzésekre és kódolják ezeket, majd ennek megfelelően reagálnak az adott helyzetben. Így van ez az óvodába beszoktatás esetében is. Érdemes a következő kérdéseket feltenni önmagunknak: hogyan vagyok én a gyermek elengedésével? Kinek nehezebb a leválás? Bízom- e abban, hogy képes lesz nélkülem is alkalmazkodni? Milyen volt nekem az óvodában?

Nagyon jó beszélgetésekre adnak lehetőséget a saját, jó óvodai élmények, emlékek felelevenítése, amikor a történetmesélés során a régi ovis képeik is előkerülhetnek. Tervezgessenek, játsszanak arról, hogy mi minden fog történni az óvodában, mit csinálnak ott a gyerekek.

A nyári, közös séta célja lehet az óvoda környéke, ismerkedve az épülettel, az udvarral.

A családlátogatások egyik hozadéka, hogy megismerhetik egymás a gyermekek és a leendő óvodapedagógusok, így valamennyire már ismerőként üdvözölhetik egymást az óvodába érkezéskor.

Jó, ha a gyermek megtapasztalta már az óvoda kezdése előtt azt a helyzetet, hogy a szülők elmennek, majd később visszajönnek érte.

Az óvoda ritmusára is időben át kell állni. A korábbi lefekvésnek, az étkezések ritmusának, a nappali alvásnak igazodnia kell az óvoda napirendjéhez, a hétköznapok ritmusához.

Az életkorához illő, az óvodai életről szóló képeskönyvek nézegetése közben vagy után, beszélgethetünk mindarról, ami a kisgyermekben felmerül, így félelmeire is választ kaphat.

Az alábbi gyermekkönyvek közül válogathatnak:

– Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok

– Schneider- Brüger: Bori óvodába megy

– Finy Petra: Az ovi- ügy

– Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? /Maja barátokra lel/ Örökké óvodás maradok/Ákos óvodába megy

– Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában

– Müller Péter Sziámi: Mi a jeled?

Csesznák András – Csesznák Verka: Lapibaba oviba megy

 

Mit tehetünk, amikor már elkezdődik az óvoda?

Az óvodába szoktatás egy hosszabb folyamat. A gyermekek egymástól eltérő ütemben szoknak be. A sírás a kezdeti időszakhoz hozzátartozó, természetes jelenség. Lehet, hogy az első héten már otthonosan viselkedik, aztán később következik a sírós időszak.

Működtessük az új napirendet, mert a rendszeresség egyben biztonságot is jelent számára. A szoktatási időszak alatt is hangsúlyozottan fontos a rendszeresség, a ritmus és a következetesség. A kiszámíthatatlan, változékony, egyszer megyek, egyszer nem óvodába járással nehezítjük a helyzetét (kivételt képez a betegség, családi nyaralás és váratlan esemény).

Ha elmegyünk, mindig mondjuk meg neki és azt is, hogy mikor jövünk vissza. Kössük a visszajövetelünket egy konkrét eseményhez (pl. ebéd után, amikor felébredsz az alvásból stb.). Pillanatnyilag jobbnak tűnhet elosonni, de hosszabb távon a jó megoldás az, hogy a kisgyermek megtanul bízni a szüleiben, hiszen amit ígérnek, azt be is tartják, visszajönnek érte.

Az óvodapedagógusokkal a nyílt kommunikáció azért fontos, mert ez az alapja a bizalom kiépítésének és csak együttműködve lehet biztosítani a kisgyermeknek a stabil érzelmi hátteret.

Az otthonról vitt cumi, kedvenc „alvós”, takaró, párna, plüss állat, nyugtató hatással bír, oldja a szorongást és segíthet a beszokásban. Fokozatosan megválhat majd ezektől is.

A nyári szünet utáni első ovis napok a már korábban közösségbe járó kicsiknek is a „visszaszokás” időszaka.

 

Örömteli óvodás éveket kívánok minden kiscsoportot kezdő, új óvodásnak!

 

2021. június 22.

Hevesi Judit

óvodapszichológus

PostHeaderIcon GYERMEKJOGI FOGADÓÓRA

Hintalovon Alapítvány online fogadóóra 2021 májustól

PostHeaderIcon Mesevár kiadvány

Mesevár – Budaörsi óvodák bemutatkozója 2021/2022

mesevar2021web

PostHeaderIcon Óvodapszichológus

Kedves Szülők!

 

Hevesi Judit vagyok, az óvoda pszichológusa.

Óvodapszichológusként az óvodába járó kisgyermekek segítése és felmerülő nehézségek közös megoldása a feladatom. Mindez a szülők és az óvodapedagógusok közötti szoros együttműködéssel hozhat eredményt. Munkámat a rendszerszemléletű megközelítés jellemzi, mely a kisgyermek a családi és az óvodai rendszerben elfoglalt helyét, kapcsolatait és a társas közeg hatását helyezi fókuszba. Viselkedését az ezekben a közösségekben ért hatások formálják. A megélt belső feszültségek változatos tünetek formájában jelentkezhetnek.

Az óvodai beszokás, a beilleszkedés a közösségbe, a viselkedésproblémák kapcsán is együtt tudjuk keresni a megoldást. Közös célként a kisgyermek személyére szabott, egyéni fejlődésének, fejlesztésének és pszichés jóllétének elősegítése jelenik meg.

A család életében bekövetkező változások, mint testvér születése, költözködés, válás, veszteség, betegség esetén a megelőzés/ feldolgozás folyamatán tudunk közösen dolgozni.

Fő módszerem a csoportmegfigyelés, mely irányulhat az egész csoport működésére vagy az egyes gyermek csoportbeli működésére. Az információ gyűjtése megfigyelő szerepben történik és a tapasztalatokat konzultáció alkalmával tudjuk megbeszélni a szülőkkel és az óvodapedagógusokkal.

A terápiás folyamatot nem tartozik az óvodapszichológus feladatkörei közé, ezekben az esetekben a diagnosztikus ellátórendszer felé, a továbbirányításban tudok segítségükre lenni.

 

Budaörs 5 óvodájában végzem a munkámat, ezért az aktuális járványügyi helyzetet szem előtt tartva és figyelembe véve, lehetőség van az online (telefon, skype, messenger használatával) konzultációra is. Egy másik kommunikációs lehetőség, a járvány kezdete óta működő, „Budaörsi Óvodák 10” facebook csoport, ahol hasznos írásokat is megosztunk.

 

Időpontot a 30-4748-470 –es telefonszámon / hevesi.pszi@gmail.com e-mailcímen egyeztethetünk.

 

Budaörs, 2020.szeptember 10.

 

Hevesi Judit

tanácsadó szakpszichológus

PostHeaderIcon GYERMEKÉTKEZTETÉS

Kedves Szülők!

A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés, valamint a gyermekintézményekben biztosított egyéb étkeztetés intézményi (nettó) térítési díjáról szóló a 13/2012. (IV.27.), 35/2012. (X.02.), 40/2012. (XI.12.), 54/2013. (XII.21.), 42/2014. (XII.18.), 17/2017. (IV.28.), 14/2018. (V.31.) és a 25/2019. (XII.12.) önkormányzati rendeletekkel módosított 13/2011. (III.28.) önkormányzati rendelet szerint

2020. január 01. napjától a gyermekétkeztetés díja megváltozik, a háromszori étkezés díja nettó 409 Ft./nap lesz.

Kérjük önöket, hogy amennyiben folyó hó 5-ig nem kapják meg a gyermekük számláját, minden esetben szóljanak óvodatitkárunknak.

 

Tisztelettel:

Maksainé Gecse Erika

intézményvezető

PostHeaderIcon Holdfényoviért Alapítvány

Tisztelt Szülők!

Az előző évi alapítványi támogatásokból 2018. márciusában vásároltunk két darab kiváló minőségű futóbiciklit, illetve az Alapítványunk alaptőkéjét emeltük a fennmaradó összeggel.

Köszönettel: Urainé Pócsik Adrienne

 

A továbbiakban is számítunk támogatásukra, amit a

10918001-00000081-43510019 számlaszámra tudnak utalni. :)

                                                 Köszönettel: Urainé Pócsik Adrienne

                                                                           kuratórium elnöke

 

 

A „HOLDFÉNYOVIÉRT” ALAPÍTVÁNY-ról

Tisztelt Érdeklődők!

A Holdfényoviért Alapítvány az alábbi célok megvalósítása érdekében jött létre:

 1. Tehetséggondozás, vagyis felismerni a gyermekek tehetségének különböző megjelenési formáit, gondozni a kiemelkedő képességű gyermekek fejlesztési szükségleteit, illetve ehhez kapcsolódóan olyan foglalkozási, nevelési lehetőségek biztosítása, amelyek segítenek e tehetséggondozás megvalósításában.
 2. Az alulteljesítő gyermekek felzárkóztatása, képességeik maximális kibontakoztatása érdekében, ehhez igazodva egyéni foglalkozás keretében végzett képességfejlesztés, személyre szabott igények alapján.
 3. A gyermekek pozitív én-tudatának kialakítása és erősítése.
 4. Az óvodán kívüli programok támogatása.
 5. A művészeti neveléshez kapcsolódó pályázatok díjazása, meghívott művészek tiszteltdíja.
 6. További, az óvodai nevelést kiegészítő programok szervezésének és eszközök beszerzésének támogatása, különös tekintettel:
  • óvodai bel- és kültéri képességfejlesztő eszközök felújítása, pótlása
  • nevelőmunkát segítő taneszközök pótlása
  • szakkönyvek vásárlásának támogatása
  • hátrányos helyzetű gyermekek étkezési, sport és kulturális támogatása

Az alapítvány nyílt, azaz ahhoz bármely bel- és külföldi természetes és jogi személy csatlakozhat, ha az alapítvány céljaival egyetért és anyagilag támogatni kívánja.

Az alapítvány kezelő szerve a kuratórium, amelynek elnöke Urainé Pócsik Adrienne (Adri néni), tagjai Hoffmann Dóra (Dóri néni), Géressy Erika (Erika néni), Geller Katalin (Katika), Lukács-Balog Orsolya szülő.

A felügyelőbizottság tagjai: Kiss Anikó (Anikó néni), Bárdosi Tímea (szülő), Gergácz Lili (szülő)

Tájékoztatás az adományozás pénzügyi vonzatairól

 Az alapítvány fő bevételei a magánszemélyek adományain túl alapvetően két forrásból tevődnek össze, egyik a magánszemélyek SZJA-jának 1%-a, másik a cégek támogatása (ezek a legkedvezőbbek adózási oldalról).

1) A magánszemélyek személyi jövedelemadójának meghatározott része (1+1%) felajánlható civil szervezeteknek. Az 1%-os felajánlások befogadásának feltételei a fogadó szervezetnél a legalább 2 éves bejegyzett, köztartozá- mentes működés, így erre Alapítványunknál csak a bejegyzést követő 2. adóévtől, azaz 2017-től  lesz lehetőség.

2) A létrehozandó alapítványnak adott támogatás a gazdasági társaságnak minősülő támogatónál a társasági adóban elismert költségnek minősül, vagyis költségként leírható amennyiben a támogatott szervezet erről a törvényben maghatározott igazolást kiállítja.

 Jelenleg az alapítvány az alapítók által rendelkezésre bocsátott vagyonból gazdálkodik. Aki az alapítvány munkáját támogatni kívánja, a 2015. június 11-i óvodai sportnap keretében 1000, 2000 és 5000 Ft értékben támogatói jegyeket vásárolhat.

Az alapítvány számlájára 2015 szeptemberétől lehet utalni.

 Segítő támogatásukat megköszönve: a Holdfényoviért Alapítvány kuratóriuma